reviews

La galerie Dior (2): lichtroze, grijs en alles daartussenin

”Fashion designers offer one of the last refuges of the marvelous. They are, in a way, the masters of dreams…”

~ Christian Dior (citaat uit zijn autobiografie)

Eerder schreef ik al een blog met het verhaal achter het modehuis Dior. Je leest het hier. Tijdens mijn laatste bezoek aan Parijs bezocht ik het Dior museum in de stad, La Galerie Dior. Ik was erg onder de indruk en vertel jullie graag meer. Lees je mee?

La galerie: het museum

Christian is opgegroeid in Granville, Normandië. In zijn ouderlijkhuis, een landhuis van roze en grijs met een grote tuin gevuld met bloemen, beleefd hij een fijne jeugd. Hier laat hij zich inspireren door de bloemen in de tuin en de kleuren van de muren. Hier ontstaan de eerste ideeën van zijn grootste werken. Christians ouderlijkhuis is inmiddels ook een museum, waar je als bezoeker zelf door de rozentuin kunt dwalen. In Parijs, de stad waar Christians modehuis uiteindelijk daadwerkelijk werd opgericht, is een tweede museum, La galerie Dior. Toen het modehuis Dior voor het eerst opende, zat het op Avenue Montaigne 30. In dit pand zaten een atelier, studio, kantoor, salon en een aantal paskamers voor de modellen. Nu zit hier een grote Dior winkel met in de zijstraat de ingang naar het museum. Zoals de website van het museum zelf het beschrijft: ”the beating heart of the House of Dior since its founding, has now been reinvented and is home to La Galerie Dior.” Door middel van een unieke scenografie, wordt hier de essentie van Dior in leven gehouden.

Roze, grijs en alle kleuren daartussenin

”My childhood home was roughcast in a very soft pink, mixed with grey gravelling, and these two shades have remained my favourite colours in couture.”

~ Christian Dior

Hoewel lichtroze en grijs Christian zijn favoriete kleuren zijn, neemt het museum je mee in de wereld van Dior aan de hand van een regenboog aan kleuren. In de hal waar je alleen al binnenkomt, staat een wenteltrap met daarachter een gekleurde wand. Achter glas zitten hier allemaal kleine Dior attributen in, van nagemaakte miniatuur jurken tot tasjes, schoenen en parfumflacons. De attributen beginnen bovenaan in het zwart en lopen via alle kleuren van de regenboog naar wit. De expositie begint op de bovenste etage, waar je met een lift naartoe moet. De wenteltrap bij de gekleurde muur brengt je na afloop van het museumbezoek weer beneden. Zo loop je tussen roze, grijs en alle kleuren daartussenin, door de hele geschiedenis van het modehuis.

Iedere kamer vertelt een andere hoofdstuk uit het verhaal van het modehuis. Je begint bij het begin, waar je de eerste jurken en illustraties van Christian kunt bewonderen. Het museum laat je ook kijken vanuit Christians visie op de modewereld. Zo loop je door ruimtes, waar je de vrouwelijke creaties van zijn ‘New look’ kunt bewonderen, gevolgd door kamers die het verhaal achter de parfums vertellen. In een van de kamers is ook Christians atelier nagebouwd, zodat je als bezoeker echt een beeld krijgt van het pand zoals het was. Van een hele witte ruimte waar je basissilhouetten en tekentafels kunt bewonderen tot een hele zwarte kamer waar de mooiste zwarte jurken gepresenteerd worden. De meest indrukwekkende kamer vond ik de ruimte waarin een aantal rijen paspoppen avondjurken tentoonstellen. Met muziek op de achtergrond en een lichtprojectie op het plafond is het net of het glitters regent in deze ruimte. Je wordt helemaal meegenomen in de magie van Dior.

Dior by Dior

Het museum neemt je dus mee door de hele geschiedenis van het modehuis. Het verhaal in het museum wordt verteld vanuit informatie die Christian zelf schreef in zijn autobiografie: Dior by Dior. Citaten uit zijn boek staan in het museum ook op de muren. Dit is ook waar ik voornamelijk de informatie en inspiratie voor mijn blog vandaan heb gehaald. Naast modeontwerper was Christian dus ook schrijver. Zo gaf hij in 1954 ook The little dictionary of fashion uit, een handleiding voor vrouwen om zichzelf goed te kunnen kleden. Mocht je het interessant vinden kun je dus ook verschillende boeken lezen over én van Dior. Ik raad in ieder geval zeker aan om ook eens een bezoekje te brengen aan La Galerie Dior als je ooit in Parijs bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *