Warenhuis Wanamaker: een van de eerste in de VS (2)
Eerder schreef ik al een blog over het Nederlandse warenhuis De Bijenkorf (je leest het hier). Ik werk niet alleen in een warenhuis, ik bezoek ook graag warenhuizen en dan vooral in het buitenland. Naast warenhuizen ga ik graag op vakantie naar Amerika. Afgelopen zomer bezocht ik de stad Philadelphia. Laat dit nou een stad zijn met heel veel Amerikaanse geschiedenis en dus ook de stad waar een van de eerste warenhuizen van Amerika werd opgericht. Ik vertel jullie graag het verhaal van het warenhuis van Wanamaker. Lees je mee?
wa·ren·huis (het; o; meervoud: warenhuizen)
1 grote winkel waar zeer verschillende artikelen worden verkocht
~ Van Dale woordenboek
Warenhuis van Wanamaker
John Wanamaker department store was een van de eerste warenhuizen in Amerika. Opgericht door, je raadt het al: John Wanamaker. Wanamaker had in 1861 al een herenkledingzaak genaamd ‘Oak Hall’, dat hij had opgericht met zijn zwager. Als zijn zwager komt te overlijden, zet John het bedrijf in zijn eentje voort. Hij verplaatste de winkel vervolgens naar het pand van het verlaten treinstation van Pennsylvania. Een jaar later ging hij naast herenkleding ook andere producten verkopen, wat resulteerde in het ontstaan van Philadelphia’s eerste moderne warenhuis. Het warenhuis van Wanamaker werd een groot succes en groeide uit in een geheel val zestien winkels.
Nieuwe winkelprincipes en The Grand Crystal Tearoom
Niet alleen het warenhuis als winkel was nieuw, Wanamaker bedacht ook nieuwe winkelprincipes. Zo vond hij onder andere het concept van prijskaartjes aan artikelen uit. Daarnaast stond hij zijn klanten toe artikelen terug te brengen, iets wat daarvoor niet kon. Dingen die voor ons nu heel normaal zijn, waren in die tijd nieuw. Waar je nu bijvoorbeeld neerstrijkt in het restaurant van de Bijenkorf voor een kopje koffie na het shoppen, was dat vroeger ook niet gebruikelijk. Tenzij je bij Wanamaker ging winkelen. Hij had namelijk ook het eerste restaurant dat zich in een warenhuis bevond. Als je bij Wanamaker had gewinkeld, kon je wat eten of drinken in ‘The Grand Crystal Tearoom’ op de negende etage. Dit was zelfs een van de grootste eetzalen in Philadelphia. Daarnaast had het warenhuis ook een balkon café en een terras, waar het winkelend publiek tijdens het eten kon luisteren naar het orgel in de centrale hal.
Leuk feitje: hoewel ‘The Grand Crystal Tearoom’ in 1995 voor het publiek sloot, is het nog altijd een ruimte in het warenhuis. Het is nu een ruime balzaal met luxe kroonluchters. Vandaag de dag kun je het zelfs huren voor een bruiloft. Zo kun je in het hart van Philadelphia in een warenhuis trouwen. Het is een geschikte locatie voor een bruiloft aangezien het warenhuis op loopafstand van de City Hall ligt.
Meet me at the eagle
Het gebouw is zelfs een National Historic Landmark geworden. Het staat bekend om het gouden orgel. Dit is het grootste werkende pijporgel ter wereld. Daarnaast staat het gebouw bekend om de grote bronzen adelaar in de centrale hal. Deze ‘eagle’ is niet alleen de winkelmascotte, de plaats waar de adelaar staat was lange tijd een populaire ontmoetingsplaats. Sprak je met iemand ‘meet me at the eagle’ af, wist iedereen dat je elkaar kon vinden in het warenhuis van Wanamaker. In 1995 is het warenhuis verkocht aan de eigenaren van Macy’s, een ander groot warenhuisketen in de Verenigde Staten. Dit is dan ook de Macy’s die ik deze zomer bezocht. Het orgel en de adelaar zijn hier nog altijd te bewonderen.
Hoewel het warenhuis nu niet meer van Wanamaker is, kun je er nog steeds goed shoppen. Wanamaker had dus niet alleen een unieke winkel opgericht, hij introduceerde nieuwe regels en principes die vandaag de dag nog gelden in winkels. We hebben dus ook een hoop te danken aan Wanamaker. Zo is het bijvoorbeeld heel fijn dat ik een cadeau gewoon kan retourneren als het niet in de smaak valt. Als je ooit in Philadelphia bent is dit warenhuis zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Dus, ‘meet me at the eagle?’